Európai Tehetségközpont képviselők 4. találkozója Budapesten

Az Európai Tehetségközpont szervezésében idén áprilisban került sor az Európai Tehetségsegítő Hálózatban (ETSN) résztvevő Tehetség Központok vezetőinek/képviselőinek 4. találkozójára Budapesten. Az első találkozót még 2015 szeptemberében a brüsszeli alapításkor rendezték, az akkori megbeszélésen a Hálózatot alapító 14 Tehetségközpont képviselője volt jelen. Azóta már 3 alkalommal gyűltek össze a képviselők Budapesten, hogy stratégiai kérdéseket egyeztessenek, jó gyakorlatokat mutassanak be egymásnak, illetve megünnepeljék az újabb Tehetségközpontok csatlakozását a Hálózathoz.  2015 óta a kezdeti 14 Központ száma már majdnem megduplázódott, jelenleg 25 Tehetségközpont található a Hálózat keretein belül, ebből 21 európai, 4 pedig úgy nevezett Társult, nem Európában található Tehetségközpont (Egyesült Arab Emirátusokban, Indiában, Peruban és Szaudi Arábiában). A tehetségpontok száma is folyamatosan nő, mára már közel 400 Tehetségpont regisztrált a Hálózaton belül.

Brüsszel után a második Tehetségközpont képviselői találkozóra 2016 októberében került sor, akkor a 19 központból 16 képviselő volt jelen. Innentől fogva kezdte meg a működését az úgy nevezett Network Council (http://etsn.eu/council-members/), amely két éven keresztül a Hálózat stratégiai lépéseinek kialakításáért felelt. A 2018 decemberében lezajlott választásoknak köszönhetően a korábbi tanácstagokat a következő 2 évre újraválasztották.

A nemrég lezajlott, negyedik hivatalos találkozón ismét kiemelkedően sokan (19 országból 30 képviselő) érkeztek Budapestre. Az Youth Platform újonnan választott Tanácsának tagjai is jelen voltak a megbeszélésen, sőt az 5 fiatal a képviselő már a tanácskozás előtt egy nappal érkezett, hogy Dr. Anna Maria Roncoroni vezetésével a saját programjukról, illetve az idén Dubrovnikban megrendezendő Ifjúsági Csúcstalálkozó programjáról egyeztessenek.

A Tehetségközpontok képviselőinek többsége a tehetséggondozó szakma elismert elméleti szakembere is egyben, számosan egyetemi oktatók, professzorok, tudományos kutatások vezetői, akik a legrangosabb tehetséggel és kiválósággal foglalkozó konferenciák gyakori meghívott előadói is. A találkozón részt vettek a Világ Tehetség Központ tartalmi elemeinek kialakításáért felelős vezetők is.

Szinte már hagyományosnak mondható, hogy ezeken a találkozókon összefoglalásra kerül az ECHA Kvalifikációs Bizottságának a munkája, majd a Hálózatba bekerülő új Tehetségközpontoknak lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Az utolsó, még 2018-ban kiírt Tehetségközpont pályázaton idén két pályázó kapta meg az Európai Tehetségközpont címet.  Ők ismertették részletesen központjaikban folyó tehetségsegítő munkát.

Az újonnan kvalifikált Központok közül elsőként Robert Kelemen mutatta be a Varasdon található horvát Tehetségközpont tevékenységrendszerét, majd Dr. Amal Abdullah Alhazza számolt be a Riádban található szaudi Tehetségközpont szerteágazó munkájáról. Prof. Albert Zieglertől, az ETSN elnökétől és az ECHA Kvalifikációs Bizottságának képviselőitól, Fuszek Csillától és Dr. Colm O’Reillytől átvehették a Központok képviselői a tagságot igazoló okleveleket.

Robert Kelemen, Colm O’Reilly és Abert Zieger
Colm O’reilly, Csilla Fuszek, Albert Ziegler, Amal Abdullah  Alhazza

Az ETSN elmúlt egy évének legfontosabb eseményeit és az ETSN előtt lévő kihívásokat Prof. Albert Ziegler foglalta össze. A nap folyamán szintén az ő vezetésével közös gondolkodás kezdődött a Hálózatot érintő legfontosabb feladatokról. A résztvevők megvitatták, hogy miként lehet megerősíteni a Tehetségpontok és a Tehetségközpontok közötti kapcsolatot, mi tartozik egy-egy Tehetségközpont felelőssége körébe, hogyan erősítsék a hálózatépítési munkát. Az elnök beszámolóját egészítették ki Prof. Mojca Jurisevics felvetései, Antonios Apostolou kérései a hírlevéllel kapcsolatban, illetve Fuszek Csillának az ETSN honlappal kapcsolatos információi.

Prof. Albert Ziegler beszámolója

Örömmel számolhatunk be arról, hogy a találkozó folyamán számosan szólaltak fel kihasználva a Hálózatban rejlő lehetőségeket.

A Dubaiban található Hamdan Bin Rashid Al Maktoum Centre for Giftedness and Creativity Tehetségözpontból érkező Dr. Mariam Alghawi a Világ Tehetség Központ (WGC)  terveiről beszélt. Ide is kapcsolódott Prof. Heidrun Stőgernek a A WGC talán legnagyobb vállalkozásáról, az úgy nevezett Global Talent Mentoring Hub kialakításáról (Világ Tehetség Mentorálás Központ) való híradása. A spanyol központból érkező Prof. Yolanda Benito a központ nyári programjait ismertette. Holland Tehetségközpontból érkező Desireé Houkema, illetve a Portugál Tehetségközpontból érkező Helena Fonseca olyan projektterveket mutatott be, amihez Tehetségközpontok és pontok egyaránt csatlakozhatnak.

Veronika Detektova, a Cseh Tehetségközpont által delegált egyetemi hallgató, a Hálózat fiataljait tömörítő úgy nevezett Youth Platformnak az újonnan megválasztott elnöke a Youth Platform terveiről tartott prezentációt.

Dr. Colm O'Reilly, a Hálózat több központjának egyik közös vállalkozásáról, az EGIFT projekttelről, Dr. Johanna Stahl pedig a salzburgi osztrák Központ terveiről számolt be.

A 2019 április 5-6-i találkozó résztvevői

Talent is a special kind of natural resource that is available in every country.